Buket Işıkdoğan Köse
  1. Haberler
  2. 19 Mayıs: Umudu Taşıyan Bayram

19 Mayıs: Umudu Taşıyan Bayram

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk 19 Mayıs törenime katıldığım günü dün gibi hatırlıyorum. Henüz ilkokul öğrencisiydim.
Ablamın okulunda kutlamalar vardı. Bende onunla gittim. Kırmızı-beyaz kıyafetleriyle okul
bahçesinde sıralandık, ellerimizde bayraklar heyecanla bekliyorduk. Öğretmen gözlerimizin
içine bakarak, “Bugün sadece bir gösteri değil çocuklar, bugün Mustafa Kemal’in size
duyduğu güvenin kutlandığı gündür,” demişti. O yaşta bile, içimi tarif edemediğim bir gurur
ve sorumluluk duygusu kaplamıştı. İşte o gün, 19 Mayıs’ın sadece bir tarih değil, bir ruh
olduğunu anlamaya başladım.
Yıllar geçti. O küçük okul bahçesinden stadyumlara, fener alaylarına, şiir yarışmalarına
uzandı 19 Mayıslarım. Her kutlama, başka bir yönümü besledi: özgüvenimi, tarih bilincimi,
ülkem için duyduğum sevgiyi. Bugün baktığımda, 19 Mayıs’ın gençler üzerindeki en büyük
etkisinin; “Bu ülke sana emanet” duygusunu iliklerine kadar hissettirmesi olduğunu
görüyorum.
Teknolojiyle birlikte kutlama biçimleri değişti belki ama 19 Mayıs’ın özü hiç değişmedi.
Gençler artık sadece gösterilerde yer almıyor; sosyal medyada fikirlerini ifade ediyor, sanatta
ve sporda bu bayramın ruhunu yaşatıyor.
Atatürk’ün 19 Mayıs’ı gençliğe armağan etmesi tesadüf değil, bilinçli bir tercihti. Gençlik,
değişimin ve yeniliğin kaynağıdır. Cesaretiyle, üretkenliğiyle, sorgulayan aklıyla bir milletin
geleceğini şekillendirir. Bu yüzden 19 Mayıs, gençlerin yalnızca bir günlüğüne değil, her gün
hatırlaması gereken bir mirastır.
Bugünün gençleri; iklim krizinden yapay zekâya, toplumsal eşitlikten kültürel üretime kadar
pek çok alanda sorumluluk üstleniyor. Bu bilinçle büyüyen her genç, 19 Mayıs ruhunu
yaşatıyor aslında. O ruh; kararlılıktır, mücadeledir, inançtır.
Geleceğe dair umutsuzluğa kapıldığımız anlarda bile, gözümüzü gençlere çevirmek yeterlidir.
Çünkü onların hayalleri, bu toprakların yarınlarını inşa edecek en sağlam tuğlalardır.
Her 19 Mayıs’ta, çocukluğumdaki o okul bahçesi düşer aklıma. Ve içimi yine aynı duygu
sarar: umut. Çünkü bu ülkenin gençleri oldukça, 19 Mayıs da hep yaşayacak, yaşatılacaktır.
Kutlu olsun, bağımsızlığın ve gençliğin bayramı!
Buket Işıkdoğan Köse

19 Mayıs: Umudu Taşıyan Bayram
Yorum Yap
Bizi Takip Edin
Bize Katılın